Kunst en persoonlijke ontwikkeling
Annet VerhoevenMijn naam is Annet Verhoeven. Ik ben 35 jaar en werk sinds 2005 met veel plezier en enthousiasme als kunstzinnig therapeut. Kunst en creativiteit passen bij mij. Van kinds af aan heb ik oog voor de schoonheid om mij heen. Ik houd zowel van het kijken naar kunst gemaakt door anderen als het zelf creatief bezig zijn. Zo ben ik bedreven in tekenen, schilderen, beeldhouwen, maar ook in zingen en dansen. Daarnaast geniet ik erg van de spontaniteit en eigenheid van kinderen. Ik houd ervan om mensen te ontmoeten en ben nieuwsgierig naar wie iemand is en wat hij of zij in potentie in zich heeft. Wanneer iemand het moeilijk heeft ben ik benieuwd wat diegene nodig heeft. Ik vind het een uitdaging om mijn creativiteit in te zetten om anderen een stap verder te helpen in hun ontwikkeling. Binnen de Opleiding Kunstzinnige Therapie aan de Hogeschool van Leiden vond ik de ideale combinatie van de twee elementen die mij het meest boeien: persoonlijke ontwikkeling en kunst.

Mijn werkervaring en verdieping
Na mijn studie ben ik als zelfstandig kunstzinnig therapeut gaan werken op twee basisscholen, waaronder ook een SBO-school (Speciaal Basis Onderwijs). Hier ontdekte ik mijn passie voor het werken met kinderen en de waarde die kunstzinnige therapie voor hen kan hebben. In de ruim 10 jaar dat ik werkzaam ben als therapeut, heb ik mij steeds verdiept in onderwerpen die ik in de praktijk tegenkwam. Door verschillende nascholingen te volgen o.a. op het gebied van rouwverwerking, (faal)angst, hooggevoeligheid en hechtingsproblematiek, heb ik meer inzicht gekregen in deze thema’s. Ook heb ik trainingen gevolgd op het vlak van persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Ik ga ervan uit dat je anderen goed kunt begeleiden als je kennis hebt van je eigen patronen en weet hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. In mijn praktijk zie ik ouders en kinderen die in een situatie zitten die in eerste instantie vaak moeilijk, zwaar en soms zelf uitzichtloos lijkt. Wat ik bijzonder vind aan mijn werk is dat is dat ik hen middels de kunstzinnige therapie en oudergesprekken, toch weer ruimte kan laten ervaren waarbinnen zij zelf weer mogelijkheden zien en een volgende stap kunnen zetten.

Sinds 2010 ben ik als zelfstandige kunstzinnig therapeut verbonden aan de Vrije basisschool De kleine Johannes in Deventer. Verder ben ik op de volgende locaties werkzaam geweest als kunstzinnig kindertherapeut:

Vrije basisschool De IJssel in Zutphen, 2007- 2015;
Speciaal Basisonderwijs Tobiasgaard in Zutphen, 2007-2012;
De Linde in Deventer, school voor zeer moeilijk lerende kinderen, 2006-2007;
De Joriskring in Amsterdam, dagcentrum voor kinderen met een meervoudige handicap 2005-2006.

Werkbegeleider en coach
Naast mijn praktijk werk ik als werkleider en coach bij de Techniekfabriek in Deventer. Dit is een sociale werkvoorziening waar ‘afval’ wordt gebruikt als grondstof voor diverse, mooie, nieuwe producten. Op deze creatieve werkplek hebben mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt de mogelijkheid om te ontdekken waar hun kwaliteiten liggen en kunnen zij middels een leer-/werktraject een stap maken richting de reguliere arbeidsmarkt. Door het maken van nieuwe producten van het afval van bedrijven en organisaties, laat de Techniekfabriek daarnaast zien dat we allemaal kunnen bijdrage aan een Circulaire Economie.

Lees verder over mijn praktische werkwijze en de waarde van kunstzinnige therapie voor kinderen op de volgende pagina’s:

Werkwijze
Kunstzinnige therapie voor kinderen

Annet Verhoeven