Wat zijn de gevoelens van mijn kind?

Een veel voorkomende aanleiding voor kunstzinnige therapie is dat kinderen hun gevoelens nauwelijks of niet uiten of moeilijk kunnen omgaan met hun emoties. Een kind is bijvoorbeeld erg teruggetrokken, kan lastig benoemen wat het voelt of wordt gemakkelijk overspoeld door emoties. Kunstzinnige therapie is een mooie manier om kinderen met hun gevoelens vertrouwd te maken.

Gevoelens uiten aan de hand van een dier
Creatief werken geeft kinderen een manier om hun gevoelens te uiten. Dit kan op allerlei manieren. In de therapie zoek ik naar een ingang die aansluit bij een kind. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld een verdrietige vis tekenen of naar aanleiding van een verhaal een bang konijntje maken. Het mooie van kunstzinnig werken is dat dit een voor kinderen toegankelijke en veilige manier is om hun gevoelens te tonen en er vertrouwd mee te raken. Ook kunnen kinderen hun gevoel spiegelen aan een verhaal, waardoor ze zich meer bewust worden van hun eigen gevoelens.

kind gevoelens uiten

Een vulkaan als uitlaatklep
Kinderen die veel boos zijn, laat ik hun boosheid op een creatieve manier uiten, bijvoorbeeld door hun gevoel op een vel papier te krassen. Dat kan erg opluchten. Zo heb ik een meisje dat explosief kon zijn een vulkaan laten tekenen. Ze leefde zich volledig uit tijdens het tekenen. Toen de vulkaan geheel was uitgebarsten, zag je haar stralen en kon ze zich eindelijk helemaal ontspannen.

Wat beleef je allemaal?
Om kinderen vertrouwd te laten raken met hun eigen beleving en hun gevoelens, heb ik ook gesprekken met kinderen over de dingen die zij beleven. Het is voor kinderen waardevol om te merken dat er naar hen geluisterd wordt en dat hun gevoelens serieus worden genomen. Dat wil niet zeggen dat ze altijd hun zin krijgen. Het kunnen omgaan met teleurstelling en tegenslag is ook belangrijk. Het kunnen toelaten van minder fijne gevoelens kan ook een aandachtspunt zijn binnen de kunstzinnige therapie. Kunnen omgaan met ‘vervelende’ gevoelens maakt een kind zelfstandig. Het kind ontdekt dan dat iets vervelends voelen niet het einde van de wereld betekent en dat dit ook weer voorbij gaat. Dat geeft vertrouwen en schept ook weer ruimte voor andere gevoelens.

“Waar wordt jij blij van?” vroeg ik laatst aan een jongen met een moeilijke thuissituatie in mijn praktijk. “Van kleuren!” zei hij met een stralend gezicht. Dit was verrassend aangezien de vader van deze jongen voorafgaand aan de therapie zei dat zijn zoon niet zo hield van creatief werken. In de praktijk bleek hij zijn gevoelens goed te kunnen uiten via het schilderen met plakkaatverf en hier erg van te genieten.

Kunnen uiten wat voor het kind zelf belangrijk is
De begeleiding is erop gericht dat een kind zich goed voelt over zichzelf en de dingen kan uiten die voor hem of haar belangrijk zijn. Ook besteed ik aandacht aan wat je als ouder kunt doen om een kind verder te ondersteunen bij het kunnen omgaan met gevoelens.

Ben je benieuwd wat kunstzinnige therapie voor jouw kind kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Nieuwsgierig naar de ervaring van andere ouders?
Lees de Referenties