Een hoogsensitief kind neemt veel waar, zowel fysiek als in zijn of haar omgeving. Deze kinderen hebben de neiging eerst aan de zijlijn alles in zich op te nemen en staan open voor indrukken uit hun omgeving. Zij zijn gevoelig voor de stemming op een bepaalde plek en kunnen veel dromen (ook vervelende dromen). Gebeurtenissen komen bij hen vaak diep binnen. Ook zijn hoogsensitieve kinderen vaak vroeg wijs. Zij kunnen al op jonge leeftijd reflecteren op dingen die gebeuren, stellen veel vragen en zijn nieuwsgierig ‘waarom’ de dingen gaan zoals zij gaan. Ook beleven zij veel. Een hoogsensitief kind kan helemaal opgaan in zijn eigen beleving, zowel leuke dingen als minder leuke dingen beleeft het intens. Ook zijn zij vaak op zoek naar harmonie. Het beste gedijen deze kinderen in een omgeving waar rust en harmonie is. Wanneer dingen anders lopen of onbekend zijn, kan dit hen angstig maken.

Wanneer een kind hoogsensitief is of erg gevoelig, is dat op zich een kwaliteit. Maar het brengt wel uitdagingen met zich mee. Door de grote hoeveelheid aan indrukken die deze kinderen binnen krijgen, bestaat het gevaar voor overprikkeling. Dit kan zich uiten in fysieke spanning, oververmoeidheid, woedeaanvallen hebben, erg verdrietig zijn, zich moeilijk kunnen concentreren, zich terugtrekken of juist erg druk zijn. Om ervoor te zorgen dat deze kinderen ontspannen en lekker in hun vel zitten, kun je als ouder een aantal dingen doen om je kind te helpen.

Allereerst is het belangrijk dat deze gevoelige kinderen een veilig en stevig basisgevoel ontwikkelen binnen zichzelf. Voor kinderen die veel prikkels binnen krijgen, is het essentieel om te kunnen voelen dat zij op zichzelf kunnen terugvallen. Dit vertrouwen groeit geleidelijk en als ouder/opvoeder heb je daarin een belangrijke rol. Een kind spiegelt zich aan zijn ouder(s). Door zelf zorg te dragen voor rust binnen jezelf en stabiliteit, help je een daarmee ook je kind. In die zin is het goed zorgen voor jezelf uiteindelijk ook goed zorgen voor je kind. Loop je zelf over van alles wat er op een dag gebeurt, kijk dan hoe je voor jezelf de rust weer kunt vinden.

Daarnaast kun je kijken welke activiteiten je hoogsensitieve kind helpen om tot rust te komen en op te laden. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een kleurplaten kleuren, (voor)lezen op een rustige plek, in bad gaan of het bos in gaan. Zeker op momenten dat een kind even niet lekker in zijn vel zit, kan het doen van een dergelijke activiteit ervoor zorgen dat hij of zij indrukken kan loslaten en kan bijtanken. Als ouder kun je registreren wat je kind goed doet. Door te signaleren wat een kind helpt tot rust komen en hier gehoor aan tegen, ontwikkelt hij of zij gaandeweg stabiliteit en kan het daarna nieuwe indrukken weer beter aan. Je kunt een hoogsensitief kind ook zelf bewust maken van activiteiten die rust brengen, voor zover dat niet vanzelf gebeurt. Zo kan een kind geleidelijk aan zelf gaan voelen wat het op een moment nodig heeft.

Een ander belangrijk aspect is dat een hoogsensitief kind voldoende mogelijkheden moet hebben om gevoelens te kunnen uiten. Dit begint ermee dat een kind zich realiseert dat het mag voelen wat het voelt, wat dat ook mag zijn. Kinderen kunnen zich schamen voor wat ze voelen, zich vreemd voelen of zich zorgen maken. Alleen het feit dat een kind merkt dat al zijn of haar gevoelens er mogen zijn, geeft al een stuk ontspanning. Dit klinkt opzich eenvoudig maar dat is het in de praktijk niet altijd. Want wat als je kind zich heel verdrietig voelt of eenzaam? Dat is voor een ouder niet makkelijk om te zien en raakt ook snel het eigen verdriet. Door onder ogen te komen welke gevoelens een kind spiegelt, kun je je eigen gevoelens loskoppelen van die van het kind. Dat maakt dat je je eigen gevoelens niet op je kind projecteert en er met mededogen voor je kind kunt zijn.

Het geeft hoogsensitieve kinderen opluchting en ontspanning wanneer zij een manier vinden om hun gevoelens te kunnen uiten en doorleven. Creativiteit is een uitstekende manier om gevoelens te uiten. Tekenen, schilderen, dansen en muziek maken of luisteren, zijn allemaal manieren om dit te doen. Maar ook het schrijven in een dagboek of het in stilte luisteren naar een kind, kan ruimte maken voor gevoelens en ervoor zorgen dat deze niet in de weg gaan zitten.

Verder doet het hooggevoelige kinderen goed wanneer zij zich gezien voelen en er oog is voor hun kwaliteiten. Hooggevoelige kinderen hebben talenten die niet altijd de aandacht krijgen op school. Veel voorkomende kwaliteiten van deze kinderen zijn o.a. het vermogen om creatief te kunnen denken, te kunnen aanvoelen wat een ander doormaakt, kritische vragen te stellen en respect voor het leven en de natuur. Voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen is het belangrijk dat hooggevoelige kinderen zich bewust worden van hun eigen kwaliteiten. Dit kan door te benoemen wat zij goed kunnen, maar vaak werkt het beter als een kind activiteiten aangeboden krijgt, waardoor het zelf kan ontdekken waar het goed in is.

klei hoogsensitief kind

Het maken van een plek voor jezelf geeft hoogsensitieve kinderen het gevoel dat zij zichzelf mogen zijn.

Daarbij kan het idee te moeten presteren een belemmerende factor vormen. Het ontwikkelen van vaardigheden van kinderen gaat het beste in een ontspannen omgeving, waarbij het ook mis mag gaan. Hierbij speelt een rol hoe je als ouders en opvoeders tegenover presteren staat. Correcties zullen hoogsensitieve kinderen snel als een aanval beschouwen. Dit kan maken dat deze kinderen weinig spelingsruimte ervaren om iets nieuws uit te proberen. Ruimte ervaren om te ontdekken en ook fouten mogen maken is belangrijk om je te ontwikkelen. We leren immers ook veel van momenten waarop iets stroef loopt. Het kan van belang zijn om kinderen zich hier bewust van te maken.

Tot slot kunnen hoogsensitieve kinderen zich anders voelen. Dit kan hen onzeker maken. Het is de kunst om een kind dan te laten ontdekken wat hun eigenwaarde is. Iedereen heeft een eigen waarde en een eigen plek. Juist door het ontdekken van deze eigenheid bloeit een kind op. Dan wordt het anders zijn niet meer vervelend, maar juist leuk!

Kort samengevat kun je een hoogsensitief kind helpen door te luisteren naar wat het beleeft, voldoende rust en bijtank momenten te creëren, het de mogelijkheid te geven om zich te kunnen uiten en het te zien in persoonlijke kwaliteiten.

Heb je als ouder de indruk dat je hooggevoelige kind meer nodig heeft dan wat je als ouder kan bieden, dan kan extra ondersteuning door kunstzinnige therapie een uitkomst bieden. Tijdens deze therapie kunnen kinderen tot rust komen, uiten wat er in hen omgaat en hun eigenwaarde ontdekken.

Ben je benieuwd wat kunstzinnige therapie voor jouw kind kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Annet Verhoeven

Reacties zijn gesloten.