Ruimte voor de rouwverwerking van je kind

Het verlies van een dierbare heeft op iedereen impact, ook op kinderen. Rouwverwerking gebeurt bij iedereen op een eigen manier en in zijn of haar eigen tijd. Wanneer een kind in aanraking komt met de dood, heb je als ouder vaak ook je eigen rouwproces. Het kan voor een kind dan prettig zijn om extra aandacht te krijgen van iemand die los staat van de situatie. Kunstzinnige therapie is een mooie manier om een kind te helpen bij verlies- en rouwverwerking.

Een vast moment van rust en individuele aandacht

Tijdens de therapie krijgen kinderen de gelegenheid om bij te komen en tot rust te komen. Wanneer er in de omgeving veel is gebeurd, is deze rust extra belangrijk. Daarnaast geeft kunstzinnig werken de mogelijkheid om de gebeurtenis een plek te geven, door bijvoorbeeld het maken van tekeningen van de verlieservaring. Dit draagt bij aan de rouwverwerking van het kind.

Het uiten van gevoelens geeft vorm aan rouwverwerking

Verder is het beeldend werken een manier om gevoelens te kunnen toelaten en uit te drukken. Het uiten van gevoelens geeft opluchting en draagt bij aan de verwerking van het verlies. In de kunstzinnige therapie kijk ik met het kind naar een passende manier om gevoelens te kunnen uiten. Bij het ene kind werk ik bijvoorbeeld aan de hand van een verhaal over afscheid nemen, met een ander kind maak ik tekening met grote en kleine tranen voor al het verdriet dat een kind kan voelen.

kind rouwverwerking verhaal

Iets maken voor degene van wie je houdt

Ook kunnen kinderen op een creatieve manier iets maken voor de overledene als onderdeel van hun rouwverwerking. Zij vinden dat vaak fijn om te doen. Een kind kan bijvoorbeeld een steen maken voor een dierbare die is overleden. Deze steen kan het kind daarna een plaats geven, bij het graf, op een gedenktafel in huis of ergens anders. Mijn ervaring is dat het voor kinderen prettig is om op een actieve manier betrokken te zijn bij een verlieservaring en de rouwverwerking. Het geeft hen een plek binnen het geheel.

Je eigen verhaal vertellen past bij rouwverwerking

Het weten dat je als kind mag voelen wat je voelt, is zeker bij rouwverwerking belangrijk. Ik besteed naast non-verbale benadering ook aandacht aan het vertellen over de beleving door het kind. Zo kunnen kinderen tijdens het werken vertellen over de dingen die hen bezighouden. Het ene kind vindt het prettig om veel te vertellen, voor een ander is voldoende om gezien te worden in zijn of haar verdriet en te weten dat de ruimte er is om te kunnen vertellen.

Even alles vergeten…

Tot slot genieten kinderen in rouw vaak erg van het creatief bezig zijn. Kunstzinnig werken brengt vrolijkheid en lichtheid. Hoe pijnlijk een verliessituatie ook is, juist deze momenten van ontspanning en plezier, helpen een kind verder.

Een nieuwe start

De begeleiding is erop gericht dat een kind het verlies op zijn of haar eigen manier kan verwerken, zodat hij kan omgaan met deze ervaring en met nieuwe energie verder kan. Daarbij kijk ik met de ouder(s) wat zij kunnen doen om hun kind zo goed mogelijk te ondersteunen bij de rouwverwerking.

Ben je benieuwd wat kunstzinnige therapie voor jouw kind kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Nieuwsgierig naar de ervaring van andere ouders?
Lees de Referenties