Hulp voor kinderen met het scheiden van hun ouders

Scheiden met kinderen heeft een grote impact op het hele gezin. In mijn praktijk komen regelmatig ouders met kinderen wanneer de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Hun kinderen voelen de onrust die de gebeurtenis teweeg brengt en daarnaast verandert de thuissituatie voor hen vaak behoorlijk. Kinderen kunnen veel last hebben met het scheiden van hun ouders. Zij trekken zich dan bijvoorbeeld terug, begrijpen niet goed wat er gebeurt, proberen voor hun ouders te zorgen of zijn snel geprikkeld of boos. Dan kan kunstzinnige therapie een mooie manier zijn om een kind te ondersteunen met het verwerken van een scheiding.

Bijkomen en opladen

Voor kinderen die te maken hebben met een scheiding is het vaak fijn om een plek te hebben waar zij loskomen van de situatie thuis en even helemaal tot rust kunnen komen. Dat maakt dat ze bijkomen en opladen. Voor kinderen met ouders die gaan scheiden, is het extra belangrijk dat zij een veilige en stevige basis binnen zichzelf voelen, juist omdat de thuisbasis vaak niet zo stabiel is. Binnen de kunstzinnige therapie kan hier op verschillende manieren aandacht aan worden besteed.

kind scheiden stevigheid

Ervaring van ouder waarvan het kind een tijd kunstzinnige therapie gehad heeft voor het verwerken van een scheiding:

‘Hij had echt een eigen plek met eigen ervaringen. Dat gaf hem zelfvertrouwen en ook een bepaalde rust. Hij is sinds de sessies rustiger thuis en ook zelfstandiger.’  

Het tekenen van het huis van papa en dat van mama

Verder kan het beeldend werken helpen om een echtscheiding te kunnen plaatsen. Door kinderen bijvoorbeeld hun thuissituatie te laten tekenen, geef ik hen de mogelijkheid om op een creatieve manier te uiten wat de scheiding met hen doet. Tijdens of na het tekenen kunnen kinderen ook vertellen over hun beleving. Mijn ervaring is dat wanneer kinderen hun thuissituatie verbeelden er al doende rust ontstaat. Gaandeweg kan de gebeurtenis een plek krijgen in de belevingswereld van het kind

Uiten van gevoelens

Wanneer ouders scheiden gaat dit met kinderen altijd gepaard met verschillende emoties. Het kunstzinnig werken geeft ook de mogelijkheid om gevoelens te uiten. Het doorleven en uiten van gevoelens schept ruimte. Voor kinderen die bijvoorbeeld erg verdrietig zijn, kan het waardevol zijn om hier aandacht aan te besteden, zeker wanneer zij dit aan de buitenwereld niet gemakkelijk laten zien. Zo heeft een meisje dat zich alleen en verdrietig voelde na het scheiden van haar ouders, tijdens de kunstzinnige therapie een schilderij gemaakt van een treurige en bedroefde tijger. Na het schilderen keek ze een stuk vrolijker en meer opgewekt. Het doorleven van gevoelens is een onderdeel van de verwerking van een scheiding. Kinderen die te maken hebben met scheiden voelen het wanneer ouders het moeilijk hebben en zijn loyaal naar beide ouders. Dat maakt dat zij er niet altijd de voorkeur aan geven om hun gevoelens met hen te delen. Voor kinderen kan het prettig zijn om dit te doen bij iemand die los staat van de situatie en bij wie zij zich op hun gemak voelen.

kind scheiden zich uiten

Omgaan met de nieuwe situatie

In de kunstzinnige therapie heb ik aandacht voor wat het kind nodig heeft. Bij het ene kind ligt de nadruk bijvoorbeeld op het tot rust komen en het accepteren van de scheiding, bij een ander op het kunnen omgaan met gevoelens zoals boosheid of verdriet. De begeleiding is erop gericht dat een kind de scheiding op zijn eigen manier kan verwerken, zodat hij kan omgaan met de nieuwe situatie en met nieuwe energie verder kan. Daarbij kijk ik met ouders wat zij kunnen doen om hun kind zo goed mogelijk te ondersteunen bij de veranderde thuissituatie.

Ben je benieuwd wat kunstzinnige therapie voor jouw kind kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Nieuwsgierig naar de ervaring van andere ouders?
Lees de Referenties